دیسک کمر یک نوع آسیب دیدگی صفحات غضروفی و از شایع ترین مشکلات جسمانی است که همه افراد در مقطعی از زندگی آن را تجربه می کنند بنابراین دانستن علائم دیسک کمر و روش های تشخیص آن برای شروع درمان ضروری است.
در این مقاله تصمیم داریم تا به صورت کامل به بررسی علائم دیسک کمر و روش های تشخیص آن بپردازیم.
علائم دیسک کمر
علائم دیسک کمر ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. بعضی از افراد هیچ نوع علائمی ندارند در حالی که بعضی دیگر درد ناتوان کننده و شدیدی را تجربه می کنند. شایع ترین علائم دیسک کمر به عبارت زیر هستند.
۱- درد پا یا بازو: اگر دیسک کمر در ناحیه تحتانی ستون فقرات فرد باشد در این صورت درد در ساق پا، ران، باسن و حتی نزدیک کف پا احساس می شود. ولی چنانچه دیسک کمر در نواحی نزدیک به گردن فرد باشد در این صورت درد در بازوها و شانه ها ایجاد می شود. درد ممکن است هنگام عطسه یا سرفه و یا یک حرکت خاص در بازوها و پاها به وجود آید.
۲- بی حسی یا گزگز: بعضی از بیماران در قسمت هایی از بدن که اعصاب آنها آسیب دیده است گزگز شدن یا بی حسی را تجربه می کنند.
۳- ضعف: ماهیچه هایی از بدن که توسط اعصاب کنترل می شوند احتمال دارد با آسیب دیدن دیسک کمر دچار ضعف شوند که در چنین شرایطی معمولا فرد زمین می خورد یا توانایی نگه داشتن و بلند کردن اجسام را از دست می دهد.
۴- کمردرد: یکی از مهمترین علائم دیسک کمر، درد کمر است که با سفتی کمر همراه است و معمولا بعد از چند روز استراحت برطرف می شود.
علائم دیسک کمر خفیف
دیسک کمر اگر خفیف باشد معمولا هیچ گونه علائمی ندارد ولی ممکن است دردی در پا و کمر احساس شود. شایع ترین درد دیسک کمر خفیف، درد عصبی در پا است که به صورت سوزن سوزن شدن احساس می شود.
علائم دیسک کمر شدید
اگر هر گونه از علائم زیر را تجربه کنید بدین معناست که دیسک کمر شما شدید و خطرناک است و باید هرچه سریع تر درمان را شروع کنید.
زمانی که راه می روید درد دارند.
درد در حین خواب شدت پیدا می کند.
مشکلات کنترل مثانه و روده
کاهش شدید حس و حساسیت
احساس تورم در ناحیه کمر
درد در حین انجام فعالیتهای روزمره
پاهای شما به شدت ضعیف می شوند.
پاهای شما احساس سوزن شدن و گزگز را دارند.
بی حسی و درد در یک طرف بدن شما وجود دارد.
روش های تشخیص دیسک کمر
فرایند تشخیص دیسک کمر شامل طیف وسیعی از روس هایی است که دیسک را به عنوان منبع درد تایید می کنند و چگونگی بروز درد، آناتومی و مکانیک کمر را مورد توجه قرار می دهند در بخش دوم این مقاله روش های تشخیص دیسک کمر را به شما عزیزان معرفی می کنیم.
۱- معاینه بدنی
معاینه فیزیکی بدن برای تشخیص دیسک کمر شامل یک یا چندین آزمایش به عبارت زیر است.
لمس ناحیه دردناک: لمس ناحیه دردناک توسط پزشک به شناسایی منبع درد کمک می کند. به عنوان مثال، درد شدید در حین فشار به ستون فقرات ممکن است نشان از دیسک آسیب دیده باشد.
قدرت عضلانی: معمولا برای تشخیص دیسک کمر، یک آزمایش عصبی به منظور بررسی قدرت عضلات و تعیین اینکه آیا ریشه عصبی بوسیله دیسک کمر فشرده شده است تجویز می شود. تست قدرت عضلانی شامل پاها، بازوها یا قسمت جلوی بدن است تا از نظر آتروفی عضلات، لرز و سایر حرکات غیر طبیعی مورد بررسی قرار گیرد.
تست رفلکس: تحریک ریشه عصبی، رفلکس را در پاها و بازوها ضعیف می کند. تست رفلکس با استفاده از ضربه زدن توسط یک چکش به نقاط خاص انجام می شود. اگر واکنشی ناشی از آن وجود داشته باشد ممکن است نشان دهنده ریشه عصبی فشرده در ستون فقرات باشد.
۲- تست های تشخیصی
تست های تشخیصی برای تایید مشکل دیسک و بدست آوردن اطلاعات دقیق تر مانند مکان ریشه های عصبی تحت فشار و مکان دیسک کمر انجام می شود که شامل موارد زیر هستند.
سی تی اسکن / میلوگرام: سی تی اسکن شامل اشعه ایکس است که از بدن فرد گرفته می شود و به تصویری از بخش های مختلف ستون فقرات تبدیل می کند. برخی اوقات یک میلوگرام در طول سی تی اسکن انجام می شود که در آن رنگ رادیوگرافی به ناحیه مورد نظر تزریق می شود تا جزئیات بیشتر و دقیق تری در مورد ستون فقرات به دست آید.
اسکن ام آر آی: تصویربرداری با ام آر آی یا روزوناس مغناطیسی، ارزیابی صحیح و دقیقی از آناتومی و اعصاب نخاعی از جمله قد، هیدراتاسیون، ترسیم دیسک و دیگر تنظیمات ارائه می دهد.
دیسکوگرام: در صورتی که پزشک تشخیص دهد برای معالجه دیسک کمر به جراحی نیاز است در این صورت دیسکوگرام توصیه می شود. در این آزمایش، رنگ رادیوگرافی به دیسک تزریق می شود تا درد دیسک کمر را از فشار اضافه شده رنگ بازگرداند.
اقدامات بعد از انجام تشخیص دیسک کمر
بعد از تشخیص دیسک کمر، شخص مبتلا به دیسک کمر برای بررسی کامل و برنامه درمانی فردی باید به یک مرکز تخصصی ستون فقرات ارجاع داده شود. درمان آسیب دیدگی دیسک کمر با توجه به شدت و محل آسیب متفاوت است.
گزینه های درمانی در ابتدا محافظه کارانه هستند و شامل طب سوزنی، داروهای مسکن بدون نسخه، شل کننده های عضلانی، استروئیدها، تزریقات، فیزیوتراپی و استراحت در رختخواب هستند که در اکثر موارد علائم طی ۴ تا ۶ هفته برطرف می شوند. اما چنانچه درمان های اولیه بی نتیجه باشند در این صورت گزینه های دیگری به بیمار برای ادامه روند درمان پیشنهاد می شود.
۱- رگ گیری کمر
رگ گیری کمر در طب سنتی یک روش درمانی است که به وسیله تکنیک ها و مواد طبیعی به بهبود جریان خون و تقویت عروق در ناحیه کمر می پردازد.این روش یکی از روش های موثر و کم خطر در مقابله با مشکلات کمر از جمله سفتی و درد کمر ناشی از دیسک کمر شناخته شده است.
۲- شکسته بندی
دیسک کمر روش های درمانی متعددی دارد که شکسته بندی نیز یکی از آنهاست و بسیار بی خطر و کم هزینه و در سریعترین زمان ممکن نتیجه می دهد. در روش شکسته بندی دیسک کمر را با استفاده از روش فیزیکی و با کمک دست و کشش درمان می کنند.
جمع بندی
همانگونه که می دانید "پیشگیری بهتر از درمان است " بنابراین سعی کنید با نحوه درست نشستن، راه رفتن و خوابیدن، قرار گرفتن در معرض نور خورشید به اندازه کافی، استفاده از میز مطالعه، ورزش کردن ملایم در طول روز، اجتناب از بلند کردن اجسام سنگین و فعالیت های سنگین از بروز بیماری دیسک کمر پیشگیری کنید.
در این مقاله علائم دیسک کمر و روش های تشخیص آن را برای شما بررسی کردیم تا در صورت هر گونه درد و مشاهده علائم بتوانید با استفاده از روش های تشخیصی، هرچه سریعتر برای درمان این مشکل اقدام کنید.
پیام ها 0